dinsdag 30 april 2013

Inhuldiging

Ik heb niet, of nauwelijks, kunnen genieten van de feestelijkheden die deze dag georganiseerd waren rond de inhuldiging van prins Willem Alexander tot koning. Sterker nog, tot nu toe heb ik ook nog helemaal niks op de t.v. gezien, nog geen tijd gehad. Ik zit midden in een cyclus nachtdiensten. Op het moment heb ik even 2 banen, best wel druk. En af en toe ook nog even iets aan het huishouden doen, koken enzo.
Toen ik laat in de middag wakker werd zag ik tot mijn verbazing dat de vlag wapperde! Jongste, die op dat moment in Arnhem aan het feestvieren was, had hem uitgehangen vanochtend. Die vlag had ik 3 jaar geleden gekocht toen oudste voor zijn VWO slaagde, om zijn rugtas annex boekentas aan te hangen. Hij vond dat een mooie traditie, en ik eigenlijk ook wel.
Wie had dit ooit kunnen denken! Dat mijn eigen kinderen een vlag zouden uithangen voor het koningshuis. De inhuldiging van prinses Beatrix in 1980 staat mij nog helder voor de geest. Zelf woonde ik toen in een kraakpand, geen woning te vinden in Amsterdam. Ik was wel bij de kraakbeweging betrokken, maar niet zeer actief, en stond aan de zijlijn bij de onlusten, dat ging mij allemaal veel te ver. Maar de leus "geen woning geen kroning" uit die tijd sprak me  wel aan.

En dan nu dus de vlag uit, het kan verkeren.Toen jongste rond etenstijd even thuis was vertelde hij het jammer te hebben gevonden dat hij geen oranje wimpel voor bij  de vlag had kunnen vinden. Ik vind het wel erg grappig. Ik heb mezelf eigenlijk altijd als een soort van  republikein beschouwd, hoewel ik dan wel weer ons koningshuis kan bewonderen, meestal, en in de 20 jaar dat ik in Amsterdam heb gewoond altijd erg genoten heb van, en meegedaan met, de feestelijkheden op koninginnedag. Heel wat koninginnenachten feestend doorgebracht, en later met de kinderen in het Vondelpark op de vrijmarkt gestaan. Ik hou wel van symboliek. Ook de jongens hebben hier goede herinneringen aan.
En oudste vierde gisteren weer koninginnenacht in Amsterdam!!

Zo, het is weer een aantal uren later, het een en ander in de herhaling gezien. Toch wel indrukwekkend, de eed die Willem Alexander aflegt. Volgens mij legde rond 1350 een vorstin dit voor het eerst af aan ons volk. Het handhaven van onze vrijheid, klinkt mooi. Dit ga ik weer eens uitzoeken. Ik zit net naar Don't cry for me, Argentina te luisteren, prachtig. Wat hebben we nu een mooie, en sympathieke , koningin. Het is trouwens wel opvallend hoe weinig mensen het 6e couplet van ons volkslied kennen, (wat altijd na het eerste wordt gezongen) en hoeveel er wel met het lied van Andre Hazes mee kunnen zingen.

 De abdicatie was ook bijzonder om te zien. Het is goed dat Beatrix dit nu gedaan heeft.

4 opmerkingen:

 1. Leuk verslag van jouw kroningsdag, al heb je er zelf dan niet veel live van meegekregen. Je vlag hangt trouwens aan een mooi huis. Op 17 mei mag het weer met wimpel. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk om dan zo de vlag te ontdekken aan jouw huis! Leuk verslag! Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha,ha....leuk ja dat de kids zelf de vlag uithangen op zo'n dag!Wat heb jij overigens een prachtig huis!!!helemaal mijn smaak,ha,ha!Ik ga hier binnenkort eens wat meer rondneuzen!Leuk blog zeg!

  grtzzzz
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi persoonlijk verslagje van een prachtige dag.Warme groet, Noor

  BeantwoordenVerwijderen